Alleen voor leden

CAROLIEN MAGNUS

Carolien Magnus

Steen. Dat is het materiaal waarmee Carolien Magnus het liefste werkt. Zachte en middelharde steensoorten als serpentijn, albast, speksteen en witte marmer zijn daarbij favoriet. “Serpentijn is vaak groen, met een ruwe oranje buitenkant”, legt ze uit. “Maar ook bruine en zwarte serpentijn komt voor. Hoe donkerder de kleur, hoe harder de steen.” Ge├»mpregneerd kunnen veel beelden buiten staan, zeker in de zomer.
Carolien heeft tientallen jaren gewerkt als sociologe. Het beeldhouwen deed ze toen ook al, maar en passant. In de jaren tachtig volgde ze een cursus fotografie bij Jos Ruijssenaars en vervolgens workshops bij beeldhouwer Kees Verwey. Leren kijken naar schaduwen, verhoudingen, kleuren, structuren en lijnen is van blijvende waarde voor haar kunstenaarschap.

 

 

 

 

Recent volgde ze de opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunst, met onderdelen als boetseren en beeldhouwen naar model en land art, performances, brons gieten en lassen. Het was een verdieping van de zoektocht naar haar ruimtelijke vormtaal en de materialen die daarbij passen. Ze werkt veelal in haar tuinhuis in Amersfoort. Ze beperkt zich niet meer tot beelden van steen, maar gebruikt ze ook materialen als metaal, piepschuim, cement, lindenhout en gaas.
Carolien, die vanaf de start deelnemer van Absoluut en tot vorig jaar ook bestuurslid was, onderscheidt in haar beelden twee hoofdvormen: abstractie en half figuratief, zoals vogels. Bepalend is vaak de vorm die de steen al van nature heeft.  Veel van haar werk wordt glad afgewerkt, met daar waar het functioneel is nog een restant van de oorspronkelijke, onbewerkte steen. Beelden van Carolien waren onlangs te zien in Kunstplein Cahen, Amersfoort en de beeldentuin Eenumermaar in Zeerijp, Groningen.

 

www.carolienmagnus.nl

c.magnus@planet.nl

 

 

Enkele werken van Carolien